Gusums Schackklubb 75 år

Antal visningar : 1,257
Zooma in Zooma ut Skriva ut

Gusums Schackklubb (GSK) bildades 1945 och blir i år 75 år. Klubben är tillsammans med Skärblacka SK de enda, som finns kvar av ”småklubbarna” i Östergötland som en gång i världen hade ett 25 tal schackklubbar. Förutom Gusum och Skärblacka finns nu Schack 08 i Norrköping, Allians i Skänninge, Motala SK samt Linköpings ASS i länet.

Gusums Schackklubb (GSK) bildades 1945 och blir i år 75 år. Klubben är tillsammans med Skärblacka SK de enda, som finns kvar av ”småklubbarna” i Östergötland som en gång i världen hade ett 25 tal schackklubbar. Förutom Gusum och Skärblacka finns nu Schack 08 i Norrköping, Allians i Skänninge, Motala SK samt Linköpings ASS i länet.

En av de klubbar som försvunnit är Valdemarsviks SK, som lade ner verksamheten i början av 1970 talet. Flertalet av de aktiva spelarna gick då till Gusums SK, som då fick möjlighet att starta med ett åttamannalag i Östgötaserien. Från början av 70 talet har Gusums SK i nästan alla år seriespelat i Östgötaserien eller Allsvenskans division III och IV beroende på spelartillgången som varierat genom åren. Vanligen har det funnits ett 20 tal spelare att disponera, men ofta färre. Några år har klubben haft både ett A lag med åtta spelare och ett B lag med fem spelare i seriespel. Några år också ungdomslag i seriespel. Under några perioder har klubben satsat på ungdomsverksamhet i kommunens skolor och i början av 2000 talet hade vi 14 seniorer och 160 juniorer och 2014 15 seniorer och 88 juniorer.
Att klubben, i motsats till alla andra små klubbar i länet, levt vidare beror framförallt på de ledare vi haft genom åren, som kämpat för klubbens överlevnad.

Vi vill synliggöra de som betytt speciellt mycket för schacket och för Gusums Schackklubb genom åren. Erik Ringdahl som under åren 1958 till 1973 var både ordförande och ungdomsledare där han lyckades samla och fostra många av Gusums ungdomar. Rune ”Tjodda” Carlsson den stora glädjespridaren i klubben har skött ordförande, sekreterare, kassör och ungdomsledare i sammanlagt 21 år. Karl Tingström ordförande i 27 år. Han har också under många år undervisat och väckt stort intresse för tävlingsschacket från låg-mellan och högstadiet i kommunen och grannkommuner. Lars Jönsson sekreterare och kassör i 26 år och en god ambassadör för schacket och klubben. Men den stora ryggraden i klubben har Ingemar Eriksson spelat under större delen av klubbens historia och är nuvarande ordförande och sekreterare.

Ingemar Eriksson är dessutom hedersordförande i Östergötlands SF efter 19 år. Som förbundsordförande och hedersmedlem i Sveriges Schackförbund efter 18 år som kanslichef och med i SSF:s Centralstyrelse. Han har även som spelare deltagit i ett 25-tal SM. Ingemar har också domarlicens. Med andra ord har Ingemar betytt mycket för schacket även på riksnivå.

Ingemar Eriksson har också flest KM-titlar 52 st. Lars Jönsson har 30 st och Weine Ångström 15 st.

De bästa spelarna i det tidigare Valdemarsviks Schackklubb bedömer vi var Arvid Karlsson och Lennart Mobäck. Agne Nilsson hade också framgång i tävlingsspel i den klubben. Han spelade sedan i många år i GSK. I Gusums SK är det framförallt Ingemar Eriksson, Rolf Nilsson, Weine Ångström, Bengt Qvarfort, Lars Jönsson och Alrik Karlsson som utmärkt sig i KM och seriespel.

Gusums SK har fem hedersmedlemmar: Sven Uhrberg, Erik Forslund, Erik Ringdahl, Ingemar Eriksson och Rune ”Tjodda” Carlsson. 

Klubben hade i många år sin klubblokal i Folkets Hus Rotunda i Gusum. I slutet av 80 talet visade det sig att i stort sett alla medlemmar bodde i Valdemarsvik och då flyttade verksamheten till Storgatan i Valdemarsvik. Där blev vi kvar till för ett par år sedan då vi flyttade upp till Norrbackaområdet.

Några höjdpunkter under de 75 åren:
1. När Ulf Andersson, en av landets genom tiderna bästa spelare, besökte oss på klubbens 50-årsjubileum och spelade simultan mot ett 20-tal spelare på Sparbankstorget i Valdemarsvik.
2. När Gusums SK 2017 kom 3:a i Svenska Cupen (då rankad 25:a) där 28 lag deltog.
3. De gånger klubben spelat i division III och mött starka lag som Oskarshamn, Katrineholm och Södertälje.

Gusums SK lever i högsta grad om än med färre medlemmar idag. Vi deltar i Östgötaserien som vi vunnit tre gånger de sista fem åren. Vi har varje år klubbmästerskap i långpartier, i halvtimmespartier och i blixt. Välkommen till oss att delta i klubbturneringar och seriespel.

Gusums SK:s styrelse


Svenska Cupen 2017. Gusums SK från vänster: Lars Jönsson, Erik Kasselstrand, 
Weine Ångström, Karl Tingström, Mikael Socjusz. Ingemar Eriksson saknas på bilden.