De ensammas dilemma

Antal visningar : 728
Zooma in Zooma ut Skriva ut

Nu när adventstiden kommer är det många som njuter av att bryta höstens mörker. Ofta är det just advent som ger lite extra energi till de som är ensamma. I år är det extra ensamt för de som lever i ett ensamhushåll.

Det finns många som inte kan klara av att hänga upp sina stjärnor i fönstren och har svårt för att krypa utmed golvet och dra sladdar till sina kära adventsljusstakar. Det som brukar vara en stilla väntan på julen och många kära återseenden vid barn och barnbarns ledighet har nu bytts ut till en tragisk väntan på att överhuvudtaget kunna klara sig själv. Pensionärerna har hållit sig borta från umgänge längst av alla. Nu är nästan alla andra människor i samma situation som 70+arna har befunnit sig i sedan mars månad.

8 månader utan det umgänge man är van vid är en jobbig tid. Många ensamma personer har sin föreningsverksamhet som sin dagliga dos av umgänge under dagtid och tillbringar ofta kvällar och helger i sin ensamhet i vanliga tider. Men i dessa smittotider blir allt en enda lång ensamhet, ingen kan förstå ensamhetskänslor som någon annan känner. Vi är alla olika och vi kan inte rå på våra känslor.

Sommaren 2020 när verksamheter stängde och personalen jobbade hemifrån var en jobbig tid och det blir ännu svårare just vid jul och nyår. Många verksamheter ligger nere och mörkret kommer redan på eftermiddagen och det är svårt att få hjälp med olika tjänster i hemmet tex adventsbelysningen. PRO har länge haft coronasäkra utomhusaktiviter som tex boule, promenadgrupper, friluftsdag, tipspromenader.

PRO fortsätter att stötta genom telefonkedjor och via sociala medier i den mån vi kan. Vårt ena ben är just gemenskap, som bygger på social samvaro. Under de förutsättningar vi är vana vid sker vår gemenskap under dagtid och vi gör många aktiviteter tillsammans. Nu behöver vi hjälpas åt för att få fler att känna gemenskap. Vårt andra ben är påverkansarbete, och nu uppmanar PRO fler att hjälpa till.

-         Hur kan du hjälpa till att minska de ensammas utanförskap?

PRO har några tips: Ring upp någon och prata en stund, lämna en tidning som du har läst i någons brevlåda, bjud på ett hej och ett leende. Ge bort ett medlemskap till en förening i julklapp, lär dina nära och kära att använda Facebook och messenger.

PRO ställer om                                PRO ställer till                                   PRO ställer upp

Marie Reifelton
Ombudsman
PRO Östergötland

Se mera

Senaste bilderna